Forumul Educaţiei 2011 şi oligopedagogia

La ROMEXPO, în intervalul 12-15 mai 2011, cadrele noastre didactice necuprinse în reciclări privind evaluarea pe bază de platforme de teste deprimante pentru elev, au putut admira în Pavilionul C1,  EDU –  Expoziţie de oferte educaţionale şi pregătire profesională, documentaţie, cărţi şi material didactic, echipamente şi mobilier şcolar, rechizite.

Forumul Educaţiei 2011 nu s-a mai desfăşurat ca în 2010, în condiţii perfecte de invidiat, la Hotel Marriott, ci în cadrul acestui EDU-expo, seducătorul program deplin occidentalizat, putându-se încă citi pe site la pagina Inscrieri.

Iacă dar că profesorul cu liceeni bogaţi sau performanţi a putut afla ce bine e să studiezi în France, Netherlands, Denmark, Sweden, UK, Germany. Şi că se poate cumva importa sistemul, dovadă exemplele de buna practică pentru toate nivelele preuniversitare: Grădiniţa Little London, Şcoala Internaţională Cluj, Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi (bacalaureat internaţional). Alte incitante seminarii: Start your IT Career. From zero to hero!; Importanţa studiilor în străinătate pentru dezvoltarea personală; Programul ERASMUS în România; Eliminarea examenului de admitere la facultate; Internationalising student experience: global understanding, global connections; Valenţe socioeducaţionale ale şahului; Cum putem schimba prin voluntariat sistemul educaţional românesc?; Ora de Ştiinţă cu Profesorul Trăsnit; Ceea ce nu ştiai despre procesul Bologna.

Presa centrală, cu televiziuni cu tot s-a focusat însă pe alegerile din PDL, al căror rezultat era dealtfel previzibil, necandidând şi dl Funeriu. Doar la TVR1, emisiunea „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu”, din 15 mai 2011, s-a dedicat oligopedagogiei, reieşind că dl Liiceanu ştia de Spiru Haret şi Luminarea Poporului, având milă şi de salariile mici de azi, din educaţie şi sănătate. Dar dl Pleşu a citat, totodată, din Dilema sesizări de cazuri de manuale şcolare, evident nu de la Humanitas, cu diferite perle, sau de acţiuni extracurriculare de pe didactic.ro cu titluri neeuropene, cum ar fi „Doamne, ocroteşte-i pe români!“, ceea ce structural e cam cum cerea finanţistul Varujan Vozganian, CALITATE, dacă vrea corpul didactic salarii nu ajutoare sociale, interesantul dialog, în care s-a vorbit şi de performanţele finlandeze (fără a se descrie recrutarea profesorilor, pe bani, dintre cele mai performante elemente, care la noi pleacă la export) spulberând astfel în memoria gloatei titlul de presă de săptămâna trecută Profesorii, cei mai săraci angajaţi din România, ceea ce ne împinge să credem că oligopedagogia instalată în anul eclipsei 1999 încă este suportabilă şi, chiar dacă profesorul o fi cel mai lacom consumator de carte, ea va hălădui multă vreme, cât burghezia de şpagă se va baza pe mai mulţi băieţi deştepţi decât burghezia de merit.

Pentru aceiaşi iubitori de educaţie şi cultură, reamintim că urmează, tot la ROMEXPO, a şasea ediţie a prestigiosului Salon internaţional de carte, ţara invitată fiind Ungaria (25-29 mai 2011), iar ca un fel de avanpremieră bacoviană de plumb la Bookfest, nu trebuie să scăpăm Târgul de articole şi servicii funerare, 19-22 mai 2011, Centrul Expoziţional ROMEXPO:

„EXPO FUNERARE, eveniment destinat industriei de profil, îşi propune să ofere o imagine completă a sectorului, un târg dedicat producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de articole funerare, prestatorilor de servicii funerare, lucrătorilor în administrarea cimitirelor, prestatorilor de servicii complementare în domeniul funerar, vizitatorilor specialişti şi publicului larg“.