Inegalitatea de şanse de a frauda

Bacul 2011 nu e mai bac decât Bacul 2010 fiindcă orice bac în RO e o iluzie statistică, Sistemul putând obţine orice procent de promovabilitate propus prin manevrarea dificultăţii subiectelor şi a stricteţii supravegherii. Comic e că presa speculează din redacţii pe nişte procente oferite de ministerul însuşi, neobservând inegalitatea de şanse de a frauda, atât între centrele de examen cât şi în cadrul aceluiaşi centru, de la sală la sală, eventual în funcţie de repartizarea piloşilor şi a fiilor cleptocraţiei.
Electoratul este, ca şi la Mineriadă, ostil intelectualilor şi tineretului, deci câştigul politic al severităţii e cert, dar, paradoxal, Egalitatea de Şanse era mai respectată înainte, când se copia fără reţinere mai peste tot, decât acum, când la unii s-au băgat videocamere şi la alţii nu, după cum pentru Supracontrol n-avem, culmea, atâta birocraţie cât să nu rămână destule Insule Fericite, de unde să fie apoi privite cu milă nefericitele licee unde s-a instalat câte-o Tornadă. Saltul de la 17%, cât este probabil promovabilitatea reală pentru acest grad de dificultate-ambiguitate al subiectelor, la 44% reflectă tocmai inegalitatea de şanse de a frauda. Curtea Constituţională, presa şi mişcarea civică s-ar putea amuza verificând dacă acest bac a mai respectat Egalitatea de Şanse, în sensul că oligopedagogia noastră permite ca unii liceeni să fie examinaţi în condiţii de supracontrol mult mai dure decât alţii, pe baza rezultatelor astfel viciate aranjându-se apoi şi accesul la facultăţi!
Poate abia Bacul din 2012 se va baza pe Toleranţă Zero peste tot.
Până atunci, să reparăm nedreptatea de a se premia numai cei 65 elevi de nota zece. Credibilitatea acestui Bac 2011 n-ar avea decât de câştigat dacă ar fi convocaţi la Cotroceni şi decoraţi toţi directorii liceelor cu promovabilitate de peste 90%, precum şi inspectorii şcolari generali de pe podium, din judeţele fruntaşe Suceava, Harghita şi Constanţa, libere de videocamere conform ştiriştilor.