Ultimul Marş Unionist şi Cedarea Basarabiei 2016 (2)

Download pdf * Camelian Propinatiu – Ultimul Marş Unionist şi Cedarea Basarabiei 2016

2. Consensul politic bucureştean privind Evitarea sit-in-ului unionist

„Basarabia e Revoluţia generaţiei noastre!“ „Republica Moldova este un stat eşuat, nu va intra niciodată în Uniunea Europeană. Politicienii români să nu mai fie complicii lui Hitler şi Stalin.‟ „Tot ceea ce dorim este să începem să dialogăm. De cinci ani organizăm marşul pentru Basarabia şi vin din ce în ce mai mulţi oameni şi clasa politică se preface că nu ne observă.” „Oricum nu ne înspăimântă pe noi Jandarmeria şi felul în care ne-au bruscat şi amendat. Noi ne-am bătut cu comuniştii lui Voronin în Republica Moldova şi nu ne sperie pe noi aşa ceva.”

În ajutorul cetăţenilor vulnerabili la demonizări de incomozi. Iată-l pe George Simion văzut de foarte aproape – imediat după reţinere, sfârtecarea pantalonilor, interogare şi amendare – întors între ai săi ca organizator, combatant şi comunicator:
https://www.youtube.com/watch?v=pyET5Cxx4bE
Parcă nici n-ar fi trecut prin trauma De ce aşa?
https://www.youtube.com/watch?v=mi-23fSnRwg

Cum, la 30 de ani, e un potenţial viitor preşedinte al României, ar trebui deja să fie protejat, să nu-şi piardă timpul cu dezvinovăţiri şi precizări. E misiunea pubintelectualilor, a intelectualilor publici care contează, să demaşte şopârlele profesioniştilor, îndeosebi ale ecranacilor, mai ales când par a folosi toţi cam acelaşi şablon de obiecţii!
Postacii nu sunt aşa primejdioşi. Tocmai pentru că spun adesea mai mult decât vor.

E o datorie de conştiinţă a studia de ce a reieşit din ecoul incidentului cu jandarmii că România este popular antiunionistă, ba chiar cu dispreţ pentru Moldova, suspiciunea mergând până la ipoteza existenţei unui consens transpartinic de îngrădire, de prescurtare a ultimului Marş Unionist.
Povestea ţarcului a fost impusă de primăria-subprefectura PSD şi de o argumentaţie bizară privind prejudicierea RATB-ului la traversarea spre Calea Victoriei, care Cale n-are aviz ISU, deci, de data asta, nu mai poate fi străbătută de tinerii oaspeţi de la Chişinău!
„După cum am înţeles din 2012 în Piaţa Universităţii nu ai nevoie de autorizaţie ca să faci protest şi niciun protest din cele care au avut loc la Universitate nu a fost autorizat. Protestele din ultimul an nu au avut nicio autorizaţie.”
„Da, am depus cerere pentru traseul Hanul lui Manuc – Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii şi s-au împotrivit foarte mult… Că pe Calea Victoriei nu e autorizaţie ISU. Că producem pagube pentru RATB. Pe Calea Victoriei nici nu circulă RATB.‟
– Mă tem că ce li s-a înscenat unioniştilor la Bucureşti a fost iar o lucrătură de tip Mineriadă, un exerciţiu de 13-15 iunie 1990.
– Faţă de diferite demonstraţii spontane, păcat că tinerii de peste Prut au beneficiat de un tratament special. Pare clar că cererea iniţială pentru autorizaţia Marşului menţiona întoarcerea de la Piaţa Victoriei la Piaţa Universităţii. Evident, administraţia PSD (primărie, subprefectură) a zis doar până la guvern, sperând a exploata marşul ca protest contra tehnocraţilor.

Planul liderului unionist pare să fi fost întâi marş şi apoi sit-in în Piaţa Universităţii, până când şefii partidelor promit că vor prelua ideea re-Unirii în Proiectul de Ţară.
Ce e sit-in-ul:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sit-in

Duminică dimineaţa acesta a stabilit un program de consultări cu liderii partidelor politice. La ora 12.00 s-a întâlnit cu Traian Băsescu la sediul PMP. La ora 13,00 s-a programat o întâlnire cu liderii ALDE, la ora 14:00 o întâlnire cu reprezentanţii PSD, la ora 17:00 o întâlnire cu liderii USR şi la ora 18:00 întâlnirea cu reprezentanţii PRU.

Presa preferă procesele de intenţii. Ce voia Simion găsim aproape că numai aici, datorită reportajului corect profesional:
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu–daniel-simion–organizatorul-protestului-pentru-unirea-cu-basarabia–republica-moldova-este-un-stat-esuat–nu-va-intra-niciodata-in-uniunea-europeana–politicienii-romani-sa-nu-mai-fie-complicii-lui-hitler-si-stalin–video-431221
https://www.youtube.com/watch?v=io8fYqP5cLU

[Tot dl Mălin Bot, dar ca editorialist nu ca reporter, avertizează pe unionişti că Putin va lua Ardealul şi-l va da la unguri.]

E limpede că unioniştii s-au ferit ca de dracu de a nu fi prezentaţi de PSD drept manifestanţi anti-Cioloş, iar editorialiştii, ecranacii şi postacii să-i acuze totuşi că au făcut jocul acesta, cu toate că au fugit din ţarcul de la Guvern, iar de la corturi n-au strigat la Cioloş De ce nu-mi vii… Premierul însuşi a lămurit că, de fapt, tinerii cuminţi l-ar fi aşteptat de fraieri, n-avea ce discuta, întrucât e provizoriu guvernul:
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolos-explica-de-ce-nu-s-a-intalnit-cu-unionistii-594484

Ilogic însă că fofilarea de la discuţii cu George Simion au practicat-o şi liberalii, pretextând că sunt în doliu naţional după Radu Câmpeanu, ceea ce le va diminua serios şansa de a depăşi PSD la alegerile din decembrie. Pot pierde enorm faţă de USR, care are o anume „sensibilitate‟ faţă de MD!

[În corturi.] „Sunt cam 150 de persoane. Sunt de toate vârstele, dar majoritatea sunt studenţi din Chişinău şi Bucureşti.”
Vra să zică, nici unioniştii nu şi-au propus discuţii în ţarcul din Piaţa Victoriei cu guvernul provizoriu, nici invers. Dl Cioloş a explicat ulterior că oricum nu ieşea în ţarc la discuţii, ar fi aşteptat ăia cuminţii ca oile degeaba ciobanul în ţarc: „Au fost destul de clari în declaraţiile lor că vor discuţii cu oameni politici care îşi pregătesc programele de guvernare. Noi mai avem două luni de guvernare, nu văd ce am fi putut discuta despre ceea ce ar urma să se facă după aceea.‟
– Dar dacă premierul Cioloş discuta cu ei la corturi, cum n-a discutat mereu absentul preşedinte Iohannis, poate că emana de-aici o senzaţie de ofertă de viitor de învingea în 13 noiembrie Maia noastră pe Igor al lor!
„Nu o să plecăm şi aşteptăm dialogul cu premierul Cioloş. În fiecare lună cred că i-am făcut scrisori premierului Cioloş şi i-am cerut să dialogăm. Nu facem Unirea, dialogăm. Unirea se face şi înfrăţind 450 de primari dintr-o parte şi din partea cealaltă. Am făcut şi un astfel de eveniment la Parlament. Nu a venit premierul Cioloş, nu a lăsat niciun ministru să vină. Ni s-au promis runde de dialog pe subiectul unui spaţiu informaţional comun şi nu s-a întâmplat nimic.”
„În acest moment subiectul Basarabia este ţinut sub preş, nu mai rezistăm. Am ajuns la capătul răbdărilor.”
„ Republica Moldova nu va intra niciodată în Uniunea Europeană.” „… este un stat eşuat. Aţi văzut ce s-a întâmplat la una din bănci. Republica Moldova nu are o economie sustenabilă, nu are cum să reuşească să intre de una singură în UE.”
[Pentru occidentalii uluiţi că văd iar cozi româneşti, ca la alegerile cu Diaspora gândite de tandemul Ponta-Corlăţeanu, fără îndoială că s-a impus imaginea de „stat eşuat‟, incapabil să tipărească suficiente buletine de vot şi să înfiinţeze secţii de votare cât să se evite impresia de sabotaj CEC a candidaturii Maiei Sandu.]

[Obiecţia că Putin dă Ardealul Ungariei.] „Analiştii care spun asta există din 1990, din perioada podurilor de flori, când se zicea că dacă ne gândim la Unirea cu Basarabia vom pierde Ardealul. Îl au ca precursor pe Silviu Brucan, el a zis asta. Este o marotă securistică. Noi avem o majoritate de populaţie românească în Transilvania, nu avem nicio problemă. La fel cum avem o majoritate de populaţie etnică şi în Republica Moldova, dar abandonată şi cu care nu se comunică. Este foarte important ca România să fie prezentă în Republica Moldova, până când ajungem la Unirea de facto.” „E cazul ca politicienii noştri să nu mai fie complicii lui Stalin şi Hitler şi să susţină un stat românesc. Să spună clar că acolo trăiesc români şi că dacă voinţa acelor români este pentru Unire, noi o acceptăm. Asta solicităm, nu anexări de teritorii sau alte prostii.”

Ce le-a cerut Simion reprezentanţilor partidelor este relatat în principal aici:
http://adevarul.ro/news/politica/ce-spun-analistii-despre-marsul-unionist-bucuresti-nu-exista-resurse-bucuresti-chisinaupentru-reunificare-1_580cf8725ab6550cb8d71395/index.html

„înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului”, „Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018”, „un fond de investiţii pentru Republica Moldova”

[Partidul România Unită s-a arătat mult mai implicat decât Alianţa Noastră România, care devine astfel mai mult partid economic Coşea decât Munteanu, cu riscul ratării alegerilor pe culoarul naţionalist, că procente pentru ambele formaţiuni nu-s.] [La început, Băsescu le-a cerut unioniştilor să renunţe să stea în corturi la Universitate, mai ales că nu au autorizaţie. „Eu vă garantez că, dacă până la finalul zilei ne întâlnim cu toate partidele, diseară, la ora 20.00, retragem toate corturile“, a răspuns George Simion. Şi, într-adevăr, spre liniştea noastră, a celor interesaţi doar de alegerile din SUA, unioniştii s-au cărăbănit uimitor de repede.]

– George Simion, la 30 de ani fiind un potenţial preşedinte al României Mari, Dora, e greu de crezut că n-a raportat nimeni de la Ochiul şi Timpanul corturile de la Universitate, identice şi portocalii, de sub sacii de cărţi jerpelite vechi strânse pentru Basarabia, că marile edituri operează cu tiraje mici, 30 000 de cumpărători fiind tot publicul de care e capabil Neamul Românesc când nu se practică neam Luminarea Poporului.
– Mai tot netul care exprima în 22 octombrie Marşul, şi chiar o parte a presei, relatează încă de la plecarea din Hanul lui Manuc că idealiştii merg întâi la Piaţa Victoriei, şi apoi la corturi în Piaţa Universităţii. Radio Chişinău, ProTV şi altele dau succesiunea, aşa că filajul putea afla din timp de intenţia cotirii printre băncile austriece, să se maseze acolo cei mai antrenaţi jandarmi: înainte de a pleca în marş, George Simion preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, a spus că manifestarea este autorizată şi că Marşul va avea loc pe traseul Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piaţa Victoriei şi înapoi la Universitate.
http://radiochisinau.md/video-incidente-la-marsul-unionist-lupta-pentru-basarabia-de-la-bucuresti–39651.html

Ameninţarea cu re-Unirea e stimulantă şi pentru Bucureşti, şi evident pentru Chişinău, adică pentru vreo zece miliardari în dolari, cu 40% din populaţie în sărăcie extremă. Pe la 1990, nivel de trai cam la fel, acum românii în UE o duc de 5 ori mai bine. Europenizarea prin RO devine tentantă pentru „statul eşuat‟.
– Cei plecaţi nu votează, nu mai aşteaptă nimic, vra să zică au ca proiect fixarea în străinătate, Est sau Vest.
Petrişor Peiu: „ Republica Moldova este astăzi cel mai sărac stat european, este statul unde Guvernul a furat un miliard de dolari de la Banca Naţională pentru a-l oferi unor escroci care l-au dus repede în paradisuri fiscale, este statul unde s-au spălat 20 miliarde de dolari ai mafiei ruse prin deciziile unor judecători raionali în numai câteva săptămâni, este statul de unde o treime a populaţiei a emigrat în căutarea unei vieţi mai bune!‟
– Astea sunt şi înfrângeri ale României.

„Îşi pun câinii de pază împotriva protestatarilor. Noi mergem acum în Piaţa Universităţii şi vom sta acolo până premierul Cioloş o să discute cu noi…. Vorbeşte de un Centenar care eu ştiu că atunci când am făcut Unirea era şi Basarabia. Asta am cerut la mitingul de azi, să vorbim cu toţi preşedinţii de partid din România şi cu premierul Cioloş. Şi asta solicităm în continuare. Pot să trimită dumnealor oricât de mulţi jandarmi vor, noi cerem Unirea, cerem ca proiectul de reîntregire naţională să fie asumat de întreaga clasă politică, nu să primim jandarmi.“

– Deruta e că de ce se bagă ăsta cu o tematică reală peste demagogia cam ceauşist-păunesciană a partidelor şi peste grupările zise naţionaliste, încropite recent.

[Între lidera PNL şi primăriţa PSD are loc o altercaţie de telegrame.]
Alina Gorghiu, 22 octombrie la 17:09
– Lansez un apel către actuala administraţie a Bucureştiului/Jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marşul dar respectând mesajul militanţilor corecţi.
Cred că apropierea alegerilor din Republica Moldova naşte tensiuni pe ambele maluri ale Prutului dar nu dăm un exemplu de democraţie blocându-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chişinău parcursul european al Republicii Moldova nu trebuie să fie modificat şi acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie să îl dăm.
Gabriela Firea, 22 octombrie la 18:27
– Condamn cu fermitate atitudinea iresponsabilă a preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuză Primăria Capitalei de escaladarea tensiunilor şi violenţelor între jandarmi şi participanţii la mitingul unionist din Bucureşti. Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase şi pot determina o creştere a violenţelor în următoarea perioadă. Primăria Capitalei, prin Comisia tehnică de avizare a manifestaţiilor publice, nu a făcut altceva decât să aprobe un marş organizat pentru a transmite un mesaj de Unire a României cu Basarabia. Jandarmeria a decis reţinerea în forţă a celor 5 lideri ai manifestanţilor, fără implicarea sau consultarea Primăriei Capitalei – o acţiune pe care o considerăm exagerată. Doamna Gorghiu doreşte, prin afirmaţiile sale iresponsabile, să acopere o gafă imensa a Guvernului tehnocrat, dând vina pe Primărie. Jandarmeria este o instituţie în subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului.‟

– La ştirea cu jandarmii bruscând unioniştii să nu intre pe Calea Victoriei, ca postac, nu puteai să nu exclami: profesionist lucrat de PSD, să prescurteze marşul aprobându-l doar până la ţarc, să iasă cu caft! Implicaţii electorale şi peste Prut, şi dincoace. Va fi greu cioloşiştilor să se apere de acuzaţia antisoroşiştilor de diverse suşe că au aplicat supus politica antiunionistă a unui ambasador deja celebru. Consolare, listele clasice de cărţi bune!
– Ceva caragialesc, Dora, în încetarea bruscă a controversei dintre cele două vipe. Pare că a intervenit un colos şi le-a despărţit furios pe combatante!
Lui Grigore Căinaru îi fulgeră în minte a cinema scena cea mai antifeministă din filmul lui Lucian Pintilie De ce trag clopotele, Mitică?, încheiat cu un mesaj de renunţare la Luminarea Poporului, lasă-i să moară proşti!. Gheorghe Dinică de pe ecran le apucă rânjind pe ale sale două amante mahalagioaice, care se păruiau, şi le dă cap în cap până le calmează, oferindu-le şi o perspectivă de autoşeruire eşalonat.]

– Liberalii ar fi putut exploata crunt scurtarea de către PSD a mitingului. Dar nu au făcut-o pentru că nici PNL, nici tehnocraţii, nici Iohannis, nici GDS nu au… permise de unionism:
http://revista22.ro/70257429/diversiuni-cu-spioni-si-unionisti.html
Mai ales relaţiile Ponta-Plahotniuc ar fi putut fi exploatate ca generând strania comandă pentru scurtarea traseului; n-aveau decât să-şi bată capul acuzaţii cu respingerea acuzaţiei!
http://jurnal.md/ro/politic/2016/1/8/rusia-serviciile-si-prietenia-lui-ponta-cu-plahotniuc-kremlinul-incearca-sa-l-impuna-ca-premier-pe-controversatul-oligarh-moldovean/

Nu confruntarea cu jandarmii este esenţială pentru Marşul Unionist din 22 octombrie, ci consensul transpartinic privind prescurtarea, minimalizarea lui:
http://marturiilehierofantului.blogspot.ro/2016/10/marsul-lupta-pentru-basarabia-explicat.html?m=1
„La discuţia avută în ziua de 11 octombrie 2016 în comisia de ordine publică, unde pe lângă viceprimarul general Aurelian Bădulescu participă reprezentanţi ai Jandarmeriei, poliţiei naţionale, poliţiei rutiere, poliţiei locale, SPP, ISU etc., sub tot felul de pretexte hilare de genul „Calea Victoriei nu are autorizaţie ISU” sau pur şi simplu cu acea atitudine de „nu vor muşchii noştri, noi suntem autoritatea de stat, Dumnezeu pe pământ” pe care Legea nr. 60/1991 a adunărilor publice republicată o face posibilă în contra Constituţiei României şi a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, s-a pregătit un protocol care impunea ca punct terminus al marşului Piaţa Victoriei.‟
Încă din 14 octombrie Marşul Unionist fusese luat la mişto de prefectură, spre marea satisfacţie a kilointelectualilor antiunionişti:
http://epochtimes.ro/news/de-ce-nu-autorizeaza-primaria-bucuresti-intregul-traseu-al-marsului-pentru-basarabia-pana-la-parlament-video–253039

Într-adevăr, e fără sens a ancheta de ce au executat ordinele jandarmii. Întrebarea politică de pus e DE CE Marşul Unionist a fost aprobat, cu conflict previzibil, doar până la ţarcul de la guvernul provizoriu Cioloş, cu care nu era nimic de discutat pe termen lung, iară nu până la Piaţa Universităţii. Se evită această întrebare, iar analiza presei, netului şi a vieţii intelectuale le dă observatorilor străini impresia că RO aproape că îşi declară oficial incapacitatea de a gestiona o re-Unire, chiar cerută de MD, n-are cu ce! În plus, sunt indicii gazetăreşti şi ecranace aberante că singurele mişcări civice notabile, MPU şi Acţiunea 2012, nu sunt ale intelectualităţii, ci ale unor agenţi!!!

Semnificativ că e mai uşor să te mobilizezi intelectual contra unei minorităţi, Acţiunea 2012, decât să ai meciuri cu ambasadorii şi puterile antiunioniste!

Consolare, listele clasice de cărţi bune:
https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu
Carte straină clasică gratuită
https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter