Ultimul Marş Unionist şi Cedarea Basarabiei 2016 (6)

Download pdf * Camelian Propinatiu – Ultimul Marş Unionist şi Cedarea Basarabiei 2016

6. Inapetenţa autoelitelor româneşti pentru unionism în Epoca Wash

Acesta este ultimul miting unionist. Pe de o parte, aşa idealism gen Acţiunea 2012 a promis Dodon că îl va scoate în afara legii, pesemne pentru a fi pe placul… Occidentului, căci Putin, mai bine informat, nu prea i-a luat niciodată pe români în serios:
http://www.news.ro/cultura-media/lucian-boia-ambasadorul-american-la-chisinau-a-facut-o-afirmatie-corecta-basarabia-nu-e-romania-video-1922400003002016091315559736
Pe de altă parte, dacă s-ar începe azi, reconstrucţia unui patriotism funcţional pentru Neamul Românesc ar dura peste zece ani, aproape cât au asudat şi autoelitele la năruirea lui!

– Demitizarea deloc întâmplătoare a lui Eminescu şi a lui Ştefan cel Mare, ca idoli basarabeni, după colţul de cotitură din 1997, a fost o despărţire de idealism, Dora, de orice jertfire pentru un proiect lipsit şi de finanţare, şi de noroc, şi chiar de recunoştinţa posterităţii.
Nu mai e loc mediatizat decât pentru intelectualul plătit să gândească de un Stăpân generos.
Deşi unioniştii, mărşăluind pe lângă trotuare goale sub balcoane goale, au fost trataţi pesemne pentru ultima dată, relativ paşnic.
– Mda, percepuţi unioniştii ăştia ca nişte cerşetori culţi: adică unii care au ce mânca, nu crapă de foame, dar uite, dom’le, că râvnesc şi ei la nişte delicatese, de care numai noi, mai în UE fofilaţi, ne-am învrednicit!
„Cu toate că evenimentul a beneficiat de o expunere mediatică foarte mare, nu mai mult de două-trei sute de bucureşteni s-au alăturat cauzei unioniste. Cei mai mulţi dintre aceştia erau membri ai asociaţiilor de revoluţionari sau nostalgici după Piaţa Universităţii din 1990.“
Da, trotuare şi balcoane aproape pustii, ferestre închise, obloane trase, presă absentă, moartă de tot dacă n-ar fi fost abaterea Marşului de la traseul prescurtat profesionist pentru a-i provoca, brusca şi injuria.

– Cedarea Basarabiei 2016 era atât de uşor de evitat! Nici puterea politică, nici puterea intelectuală, nu au construit însă poduri peste Prut.
– Lasă că şi psihoza unei Românii încercuite acum de putinişti poate fi valorificată! De ecranaci, de postaci, de căutătorii de finanţări ca eroi civilizatori…
Din perspectivă chişinăuiană, intelectualitatea care contează în RO, nici după ce presa a chelălăit n-a prea observat bruscarea Marşului Unionist din 22 octombrie, cum nu va observa nici Cedarea Basarabiei 2016 decât dacă cei care scriu cu proiect au şi segmentul de public patriot în vedere: l-au atins cu vreo frază de regret pentru Maia Sandu.
Nepotul din Năpădeni al lui Grigore Căinaru nu se putea orienta: Igor sau Maia. Căutând, ca fan la Cărtărescu, a găsit o postare Fbk în 23 octombrie, dar despre căsătoriile între persoane gay. Apoi, Trump, Cohen, Gaudeamus. MD nu există… La Tismăneanu, link către un material Fenomenologia ereziei: De ce a fost spânzurat Imre Nagy?
La Cristian Tudor Popescu, consideraţii tenis Simona a ţinut-o în frâu pe iapa sălbatică Madison.
Elena Udrea meditează şi furnizează însemnări mondene, participând în 22, la nunta Honorius şi Corina Prigoană.
Grig din MD se dumiri cu jind că tineretul studios şi nu neapărat cocalar din RO se pregătea fericit de Halloween. Iar adulţii nu pariau între Dodon şi Maia pentru 30 octombrie, ci între Trump şi Hillary pentru 8 noiembrie.
Cel mult se ştia că Dodon n-are decât adversari mărunţi, răsfiraţi.

– Nu, nici Dodon nu se aştepta ca un electorat neasistat intelectual din principiu – principiul anti Eminescu – să obţină în 30 octombrie o a doua şansă pentru RO, oportunitatea unui al doilea tur la alegerile prezidenţiale din MD!

În Revista 22, episodul cu Marşul Unionist ratat e amintit anti-PSD de dna Pora, ca paragraf adăugat la un material preexistent despre spionarea dnei Kovesi de către profesionişti israelieni! De turul doi, se ocupă expeditiv dl Lăzescu, punând paragraful însă în faţă, la un material despre… importanţa alegerilor americane.
Da, alegerile americane au preocupat orbitor presa română, mai ales după surpriza Trump din 8 noiembrie, încât între 30 octombrie şi 13 noiembrie, Dodon n-a fost stânjenit cu nimic serios care să aibă influenţă asupra electoratului din MD.

Matinal, de Halloween, 90% din presa online nici măcar nu are ştirea basarabeană pe prima pagină, că e turul 1 al meciului Dodon-Sandu, constată nepotul Căinarului.
Nici despre turul doi, nu a existat pregătire pentru reflectarea dezastrului final: „victoria candidatului pro-rus la alegerile din Republica Moldova este un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, scrie presa internaţională“, informează seriosul ziar România liberă, şi trece în revistă principalele titluri ale publicaţiilor internaţionale după victoria lui Igor Dodon. [Cu interesante citate. Abia mai târziu implicarea ziarului va creşte.] Tot a doua zi după fractura geopolitică, Ion Cristoiu: „O manipulare iresponsabilă în România de azi: Donald Trump – omul ruşilor; Andrei Pleşu: „Probleme de caracter… (o răfuială cu preşedintele unionist Băsescu).
– În ce priveşte Basarabia, intelectualii din dreapta Prutului chiar dacă ar fi îndemnat la a-l vota pe Dodon, tot non-sens era, domnule Bazalau, deoarece nu au canal de comunicare cu masele şi nici nu s-au zbătut vreodată să-l aibă. Se citesc şi se laudă între ei, nu practică ceea ce se numea odată Luminarea Poporului.
– A, iluminismul. Când alţii îşi înălţau popoarele, Ţările Române erau călcate de pustiitoare războaie ţaristo-otomane! Ce n-a fost să fie nu există.

Vra să zică, dis-de-dimineaţă, pentru turul I, alegătorul G. C. din Năpădeni, grupa de vârstă 18-25 de ani, a deschis netul românesc din UE, să se ia în exercitarea votului după intelectualii care practică la nivel de excelenţă Luminarea Poporului la Bucureşti, constatând că acolo se acordă consiliere doar… alegătorului american, din reciprocitate că şi ambasadorii SUA se preocupă de Neamul Românesc! Pentru turul II, dimineaţa găsi: „Câştigarea votului popular de către Hillary Clinton, dacă se dovedeşte reală, adânceşte şi mai mult criza USA…“. Seara, când cu turul doi, merse pe la părinţii săi dodonişti, care se distrau pe A3 live: Dana Grecu acoperea singură momentul fracturii geopolitice, având în studio invitaţi ghicitori, horoscopişti, psihologi speciali, de interes duminical, marii omniscienţi ai canalului se spunea în sat că sunt la New York, să cumpere CNN-ul!

Altfel spus, se fac două cincinale de UE şi nimic nu s-a schimbat în unionism din 2007!
Infiltratul Grigore Căinaru a rămas interzis şi nici n-a mai îndrăznit să raporteze cui l-a paraşutat la Bucureşti, cu o blană de vulpe peste pielea de cămilă mancurtă, că nechezolii noştri de ambe speţe, care împart răspunderile soteriologice privind eşecul Mântuirii Neamului cu cleptocraţia şi burghezia de merit, nu prezintă niciun pericol privind recuperarea Basarabiei cu Transnistrie cu tot, deoarece ăştia se uită peste Prut cu conştiinţa celui ce se apleacă peste gard în curtea vecinei, ca fiind proprietatea altuia, sfântă pentru toţi liberalii cu oroare de amărâţi, inclusiv cei ce pupincuresc pe feseniştii brucanieni.
Deci în perspectivă, el şi-a pus cu năduf problema renunţării la meseria de spion, a plictisului intrării în adormire, nevăzând decât stabilitate în modul original în care Autoelita se achită faţă de neluminatul norod după ce a ratat Reîntregirea Neamului, Monarhia şi Reprimarea Bolşevismului: în loc ca ea să-şi facă mea culpa că, spre deosebire de Românii Regali ai lui Nicolae Iorga şi ai preotului Grigore Constantinescu, n-a întreprins nimic serios decât să se autopremieze şi să se autopropulseze cumulard în funcţii bănoase, de nu mai iese nimeni în stradă la apeluri, ea mai bagă şi strâmbe postsecuriste răsuflate, ale urii de sine, cum că oricum noi Românii suntem o naţie de secături atomizate, cu o istorie de kkt, te pişi pe ea în cruciş, pentru cine să te mai zbaţi? – ceea ce inhibă orice chef de muncă până şi celui ce are a-i întocmi însuşi rechizitoriul amar, care s-o înfiereze şi s-o silească a-şi declara urbei şi celor orbiţi de publicitate, FALIMENTUL, pentru ca niciun brav naiv din provincie să nu mai spere că e, este, există cineva care se preocupă acolo sus, deasupra deasuprelor, unde a rămas toată noaptea lumina aprinsă, ca la cabinetul demagogului Mussolini, care s-a înţeles uşor cu Horthy şi cu Hitler, iar în ce priveşte Basarabia, sfatul de gintă latină a fost cedaţi.

Drept pentru care – semn că, de la Nistru pân’ la Tisa, din perspectiva de la Sydney la Tamisa e o problemă notabilă cu EduCultura, cu politicienii civici de dicţionar, cu Luminarea Poporului – nepotul G.C. al lui Grigore Căinaru din Năpădeni nu s-a mai dus la niciun vot, cum aveau să facă mulţi tineri, grupa de vârstă 18-25 de ani, porniţi pe neîntoarcere!
– Stat eşuat, e clar că există tineri care nu simt nicio obligaţie faţă de ţara de baştină şi niciun imbold de a se mai întoarce din Occident sau chiar din România sau Rusia să muncească pentru oligarhi la recuperarea ultimului miliard subtilizat, ultimul din nu se ştie câte.

Înspăimântătoarea indiferenţă a studenţimii bucureştene, a universitarilor şi a artiştilor din RO. Bloguri şi chaturi.
„Doar zece la sută din tineretul propriu-zis, 18-25%, a votat în MD, semn că proiectul de viaţă e a te pripăşi în străinătate.‟
[O întrebare ipocrită, în Revista 22] „Cum vă explicaţi faptul că la turul întâi au votat în România foarte puţini cetăţeni moldoveni? Nici măcar 10.000, deşi numărul lor este foarte mare. Şi-au pierdut ei speranţa în orice viitor al Republicii Moldova? De ce credeţi că s-au prezentat atât de puţini?‟
– Simplu, Dora. Li se rupe-n paişpe! gândi el cam repede.
– Explicaţia, se enervă basarabeanul Grig, e contaminarea cu batjocorirea istoriei Neamului Românesc, de cum trec Prutul aici la noi, infectarea în Epoca Mooye, domnule Bazalau, cu doctrina postromânismului cum că n-avem trecut, deci nici viitor!

– Ar trebui ca Germania să depuncteze intelectualii români care solicita invitaţii sau finanţări dacă nu au în CV-ul Europass colaborări strânse cu omologii lor din MD.
– Adevărul e că nimeni nu se aştepta ca Maia Sandu să obţină 38%. Tragic este că norodul a votat pro-Est din instinct, neasistat intelectual dinspre România, unde fără incidentul Simion n-ar fi fost discutate decât alegerile proprii sau cele din USA. În postromânism, doctrina că RO n-are trecut, deci nici viitor, te face să te ruşinezi să practici Luminarea Poporului tălmăcind băbeşte condiţiile de finanţare euroatlantică. Nu există niciun discurs intelectual către basarabeni, dacă cel politic e riscant. Victoria lui Dodon în turul doi mai este favorizată de faptul că RO, de frica Ambasadorului, a acuzaţiilor de unionism, nu etalează vreun sprijin viitor concret, pe când Rusia tot dă: televiziuni, locuri de muncă, pieţe de desfacere, gaze etc.

– De regulă, Ţara Românească Mare sau părţi din ea sunt ocupate la mica înţelegere: e destul să ne scoată din NATO, de pildă olandezii, Daily Mail, Sputnik şi alţii care nu ne vor în Schengen sau în Euro, poate nici în Uniunea Vamală. Decât atac nuclear, mai ieftină o invazie subtilă ca în Crimeia, profitând şi de descurajarea patriotismului în postromânism http://propinatiu.ro/carti
Avram Iancu, erou sau criminal? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-113-mai-2011
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/marturii-cumplite-despre-avram-iancu–craisorul-muntilor-invinuit-decimat-sate-intregi-locuite-unguri-1_562faca7f5eaafab2c16b117/index.html
http://www.atacdeconstanta.ro/articole/3506-avram-iancu-simplu-mercenar-in-slujba-austriecilor.html
Sunt dacii strămoşii noştri? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-120-decembrie-2011
http://www.atacdeconstanta.ro/articole/3563-decebal-jefuitorul-rege-al-dacilor.html
A învins Mihai Viteazul la Călugăreni? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-100-aprilie-2010
http://www.atacdeconstanta.ro/articole/3493-mihai-viteazul-sarlatanul-ajuns-erou-national.html
http://adevarul.ro/locale/bistrita/cum-s-a-folosit-mihai-viteazul-familie-a-si-pastra-functia-domnitorul-a-imprumutat-rand-dusmanilor-sotia-fiul-fiica-1_56bb6bc35ab6550cb8a842b0/index.html
http://adevarul.ro/locale/botosani/adevaratul-motiv-fost-decapitat-constantin-brancoveanu-era-considerat-marile-puteri-europei-fatarnic-1_55d0591ef5eaafab2c905bbe/index.html
http://adevarul.ro/locale/botosani/cei-mai-sadici-fustangii-criminali-voievozi-romani-apucaturile-canibalice-Tepes-adevarul-despre-piramida-capete-lapusneanu-1_5666dd707d919ed50e0365dd/index.html
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/ororile-sexuale-celor-mai-desfranati-voievozi-romani-Stefan-voda-ucis-timpul-unui-desfrau-iancu-voda-sasu-le-rusina-giupanese-1_566efbf57d919ed50e397153/index.html
De Ziua Naţională 2015: http://adevarul.ro/locale/buzau/sacrificiul-uman-geto-daci-femei-injunghiate-mormintele-sotilor-tineri-aruncati-varfurile-sulitelor-1_5659bdb57d919ed50eaeb16b/index.html
Pentru bac, etica mioritică răstălmăcită, la fel haiducia: http://revista22.ro/18563/.html
http://revista22.ro/70252851/dreptul-sexual-al-mosierului-balada-toma-alimos-o-nou-interpretare.html
Eminescu pornograf:
http://www.zdg.md/stiri/eminescu-potrivit-pentru-reclama-testelor-de-boli-venerice
http://www.activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/confuzie-si-stigmatizare-in-reactia-ministerului-culturii-fata-de-folosirea-imaginii-lui-mihai-eminescu
http://www.evz.ro/elevii-care-au-dat-bacul-nu-stiau-asta-eminescu-a-scris-si-poezii-porno.html
http://www.dcnews.ro/mobile/poezia-pornografica-scrisa-de-mihai-eminescu-nu-se-preda-la-coala_503106.html
http://www.realitatea.net/poezia-pornografica-scrisa-de-mihai-eminescu-nu-o-gase-ti-in-manualele-de-literatura_1694207.html
http://adevarul.ro/locale/botosani/mihai-eminescu-opera-pornografica-obsedat-femei-geniul-botosani-isi-refula-cele-mai-bolnave-dorinte-poezii-deocheate-iubea-carnal-crancen-total-1_54f5ceea448e03c0fd2f74a5/index.html
http://adevarul.ro/locale/botosani/ce-crasme-prefeau-eminescu-creanga-placea-petreaca-duceau-zile-intregi-chefuri-localuri-marginase-evitau-restaurantele-lux-1_5711cf5b5ab6550cb8089b6e/index.html
http://adevarul.ro/locale/botosani/de-ura-reactionarul-creanga-munteni-olteni-scriitorul-isi-dorea-moldova-rupta-regat-participat-revolta-iasi-1_556abbc2cfbe376e35c69448/index.html
http://www.catavencii.ro/armata-romana-ia-cadrilaterul-si-niste-holera/
http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/cutremur-in-tagma-istoricilor-ardelenii-nu-ar-fi-vrut-unirea-cu-romania-in-1918–126075.html
http://adevarul.ro/locale/botosani/cum-era-politicianul-nicolae-iorga-mediocru-vanitos-banuit-nepotism-fanatism-intolerant-1_558e8b5a6471c92e06a26432/index.html
http://www.news.ro/cultura-media/lucian-boia-ambasadorul-american-la-chisinau-a-facut-o-afirmatie-corecta-basarabia-nu-e-romania-video-1922400003002016091315559736

Şi să nu-şi închipuie nimeni că Cedarea Basarabiei 2016 va schimba ceva în postromânism. Selectarea de momente istorice penibile va continua. Nici 2 săptămâni după ratarea evitării dodonizării Basarabiei, portalul Adevărul continuă la 26 noiembrie imperturbabil să facă istorie ca înainte.
De ce nu şi-au dorit, de fapt, moldovenii să se unească cu muntenii. Soldaţii au înăbuşit în sânge o revoltă antiunionistă la care a participat şi Ion Creangă:
http://adevarul.ro/locale/botosani/de-nu-si-au-dorit-fapt-moldovenii-uneasca-muntenii-soldatii-inabusit-sange-revolta-anti-unionista-participat-ion-creanga-1_583849f85ab6550cb8d6df00/index.html

– Ay! 98,89% – votanţi pro-Dodon în UTA Găgăuzia! De ce, Dora, aşa? Oare de câte ori au conferenţiat megaintelectualii sau seismectualii noştri în Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia şi raionul Taraclia? Ce televiziuni bucureştene au mers la Deni Vina, Ziua Vinului, organizată de primăria Comrat, sau la Festivalul Florilor datorat edililor din Cimişlia?
– Nu-i pricină, zâmbi domnul Bazalau, că nici la Festivalul Plăcintelor de la tine de la Năpădeni nu s-au înghesuit televiziunile noastre să transmită!

Dar care e situaţia peste Prut? De unde vin unioniştii ăştia? Ce ştiţi despre viitorul lor preşedinte Dodon, care s-ar părea în 22 octombrie, în ziua Marşului, că încă n-are adversar?
De ani buni, doar Adevărul a urmărit serios evoluţiile din MD. Selecţie sugestivă de titluri şi linkuri.

Igor Dodon, politicianul filorus care vrea să rupă din teritoriul României
http://adevarul.ro/international/europa/video-igor-dodon-politicianul-filo-rus-vrea-rupa-teritoriul-romaniei-1_56a7ab7237115986c6ebd528/index.html

„Успехов и победы! Лучше чем Додон на сегодня не вижу.“

Cine încearcă să întoarcă Moldova dinspre UE
http://adevarul.ro/international/europa/cine-incearca-intoarca-moldova-dinspre-ue-1_53947e510d133766a8672d24/index.html
„Daca privim statisticile comerciale, peste 50 la sută comerţul extern al Republicii Moldova este cu UE. Sub 20 la sută revine Rusiei. Anul trecut Republica Moldova a exportat mai mult în Turcia decât în Rusia:
http://www.contributors.ro/global-europa/interviu-nicu-popescu-maia-sandu-a-obtinut-cel-mai-mare-scor-electoral-obtinut-vreodata-de-o-forta-pro-europeana-in-republica-moldova/

Cântece sovietice şi nostalgie. În ajunul Zilei Independenţei, Igor Dodon a organizat un marş cu prilejul eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă
http://adevarul.ro/moldova/politica/video-cantece-sovietice-nostalgie-In-ajunul-zilei-independentei-igor-dodon-organizat-mars-prilejul-eliberarii-moldovei-ocupatia-fascista-1_57bd6b8e5ab6550cb80c7b97/index.html

În schimb, 27 martie 2018, pt. Dodon: Ziua unirea cu România – ziua doliului naţional:
https://www.youtube.com/watch?v=fECy0TGWAGI

[De ce a-l maltrata pe Simion înseamnă a-l sluji pe Dodon.]
Socialistul Igor Dodon cere Parlamentului să interzică spoturile şi organizaţiile unioniste. „Noi vom interzice propaganda unionistă, vom pedepsi prin lege distrugătorii statalităţii moldoveneşti şi vom deturna procesul de românizare forţată a copiilor noştri. Scopul nostru este salvarea Republicii Moldova ca stat, identitate, independenţă” a declarat Igor Dodon.
În acelaşi timp, deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, a rupt harta României Mari.
http://stiri.tvr.ro/chisinau-un-deputat-socialist-a-rupt-harta-romaniei-mari-in-timpul-unor-dezbateri-din-parlament_68314.html

Expulzarea lui George Simion, invocată azi de ecranacii şi postacii români drept dovadă că e mitingist derbedeu, are explicaţii politice ferme:
http://adevarul.ro/moldova/actualitate/igor-dodon-cereparlamentului-interzica-spoturile-organizatiile-unioniste-1_532ae8e10d133766a8126ab7/index.html

Deosebit de interesant, prin asemănare cu RO pre-Kovesi, e această MD a corupţiei dintr-un articol încă existent pe net, din 2011, deşi autorul ar fi devenit în 2016 consilier electoral tocmai al candidatului atacat cu atâta ferocitate:
http://bogdantirdea.blogspot.ro/2011/06/el-isi-umple-buzunarele-si-nu-l.html

– Ce pretinde Autoelita pentru a sprijini unionismul? Autoelita, ca extract pur de intelectualitate care contează (fiindcă are public) cere puţin prin pubintelectualii ei: în MD, să apară de la sine un unionism de 60-70% şi să se progreseze în recuperarea înapoierii infrastructurii şi economiei, ca şi în eradicarea corupţiei. Şi atunci, da, mai discutăm!

Generaţia Eminescu la Putna a stabilit strategia aşa: întâi unitate culturală, cea politică va veni la momentul european oportun. Or, autoelitele se complac în postromânismul că n-avem trecut, deci nici viitor, nici nu e nevoie de patriotism în şcoli.
Iar unde diplomaţii e periculos să se angajeze, generaţia Nicolae Iorga observase că oamenii de cultură pot face mai bine treaba eminesciană decât politicienii, adesea nu numai corupţi sau vânduţi, ci şi inculţi cu tot cu hrăpăreţii lor consilieri.
Istoricul Epocii Mooye, lungă cât România Mare Regală 22 de ani 1989-2011, fiind că invers, politicienii s-au mai demagogit, pe când tocmai pubintelectualii, intelectualii care contează când publică, s-au pus pe o zgârcenie admirată de duşmanii noştri. Varianta online Cotidianul, prin 2006, toamna, se fuduleşte cu un material descurajant, intitulat Cât ne-ar costa Unirea cu Basarabia, adică 30-35 miliarde euro în primii cinci ani! Instructiv în postromânism e că România intelectuală antiunionistă s-a ales repede cu o datorie externă de vreo trei ori mai mare, care vedem azi că e pe nesimţite suportabilă: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/44628/Citi-bani-ne-ar-costa-unirea-cu-Basarabia.html
http://www.contributors.ro/editorial/unire-cu-basarabia/
Dar antiunioniştii, mai ales cei trăiţi printre străini, nu se lasă, Cedarea Basarabiei 2016 are, vra să zică, o solidă tradiţie a argumentării:
http://adevarul.ro/news/politica/ce-spun-analistii-despre-marsul-unionist-bucuresti-nu-exista-resurse-bucuresti-chisinaupentru-reunificare-1_580cf8725ab6550cb8d71395/index.html

– Nimicirea mitului eminescian prin demersul Dilema 265 viza doar pe gazetar, nu pe recitatorii care-l exasperau pe bloggerul Pleşu. Consecinţele undei cauzale merg de la descreşterea demografică prin reducerea amorului românesc cu peste 70% până la prăbuşirea presei aproape până la brâu în latrina tabloidă, domnule Bazalau. Chiar şi viaţa culturală a pierdut unele dimensiuni, s-a atrofiat. Nimeni nu îndrăzneşte a cerşi fonduri pentru montarea piesei lui Delavrancea Apus de soare. În schimb, pentru a lovi în voievod la 400 de ani de la deces sau la sanctificare, se poate calchia în batjocură un titlu A pus de mămăligă.
Cu efectul electoral basarabean de azi, vra să zică, exact miturile unioniste au fost lovite de megaintelectuali din dreapta Prutului. Da, nu doar Eminescu cel păros. Nici Ştefan cel Mare al lui Eminescu nu i-a scăpat dezvoltării acelui desant bine gândit şi nici Prima Unire, de la 1600, singura precauţie naratologică fiind atribuirea discursului, necreditabilă, către… Iliescu:
Căci Ştefan cel Mare, mărunt de statură dar mare figură este cel care, inspirat de Duhul Sfânt (…), a rostit o zicală nemuritoare, ce i-a servit drept deviză, şi care-apoi s-a dovedit o lege-a pământului pentru toţi voievozii ce i-au urmat: «În duşmani cu hula, în popor cu sula!» Nu-i de mirare că toţi moldovenii de azi îi seamănă ca două picături de apă: pitici, peltici şi degrabă vărsători de sânge nevinovat. Apoi, Mihai Viteazul. A avut, ce-i drept, neclarităţi ideologice, i-a legat pe ţărani de glie, dar a şi unit cele trei ţări Româneşti, cum mai târziu, în mod simbolic, istoricii au unit trei bucăţi de hârtie ca să alcătuiască faimoasa lui frază-testament: «Pohta ce-am pohtit: Moldova, Ardealul, Ţara Românească». (Orbitor 3, p. 420)

Era ca o lovitură de cuţit în spate (Dolchstoss) dată de intelectualitatea cosmopolită de la Bucureşti, deja ruptă de norod şi de stradă (de macadam, de caldarâm, de cuburile de granit, de Baricadă, de Piaţa Universităţii, de bordurile lui Videanu), intelectualităţii unioniste de la Chişinău, care încă era cu poporul şi pentru popor, iar acesta o respecta, o urma şi o proteja.

Dintre toate ţările de pe-aici, RO e singura care-şi ia la mişto intelectual valorile naţionale. În postromânism, ne pomenim mereu cu câte o mică ciupeală te miri unde şi nu ştii dacă e întâmplare sau nu. Mici exemple. Muzeul Naţional de Istorie face 20 de ani de reparaţii, iar cel al Literaturii a fost anihilat. Pentru Centenarul Marii Uniri 2018, avem la Alba Iulia o groapă permanentă la intrarea spre Sanctuar: http://www.panoramio.com/photo/110337849
http://vimeo.com/95670297
Iar pentru cronicarul Neculce, străinul în Wikipedia, găseşte NUMAI la noi o rubrică originală – naţionalitate – , din care rezultă din steag că nu era român: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Neculce
http://adevarul.ro/news/societate/nationalitate-cetatenie-1_572380075ab6550cb873b00d/index.html
La Sibiu, primar fiind Iohannis, Gheorghe Lazăr din calcar înalt a fost înlocuit de unul din bronz fără soclu, luat la mişto ca încasator la toaletele ecologice când e popor în Piaţa Mare. La Bucureşti, Traianul de pe trepte e perceput ca o persiflare bestsellară a conţinuturilor Muzeului Naţional de Istorie. Etc.
Anticiparea finală, vra să zică, e că în decembrie 2018 se va rasoli Centenarul Marii Uniri, în prealabil explicându-se de la om la om şi de la friend la friend că nu e bine să irităm pe vecinii ostili, unii îndoliaţi, îndulcind, totodată şi proiectul de Ţară.