Manifest Facebook contra corupţiei

Download pdf * Manifest Facebook contra coruptiei

Coruptă e lumea însăşi, îmblânzirea morală a hienei umane va mai dura, pe toate meridianele, cât veacul. Lupta cu porcii corupţiei nu trebuie să se oprească dacă noua putere trece prin parlamentul ei formule legale mai digerabile – 1) de nepedepsire a unor infracţiuni sau de nerecuperare a prejudiciului; 2) de încurajare a hoţiei, practicate de demnitari cu familiile lor; şi 3) de albire a CV-urilor încât orice corupt dovedit şi condamnat să îndrăznească să aspire la a fi preşedintele României în 2019 sau mai devreme.
Aceleaşi cauze care au condus la triumful PSD-ALDE în alegeri pot genera şi înfrângerea protestelor din luminosul Februarie 2017, care deocamdată, în calculul penalilor, nu arată Occidentului decât ce mai libertate de a fierbe în suc propriu ne îngăduie noua putere de origine fesenistă. Altminteri, primele atitudini de politică externă recurg în relaţiile cu ambasadorii la un cu totul neobişnuit limbaj de înveninare deliberată a comunicării RO cu UE-NATO, pârţag care pentru pesimişti e semn rău că noua putere, dacă înfrânge Revoluţia civică declanşată la 1 Februarie, poate visa la o Axă Putin-Dragnea-Erdogan şi la controlul similar al internetului şi al oengeurilor, cu expulzarea din funcţii a unor largi categorii de experţi după modelul antigülenist.
Cuplul Dragnea-Grindeanu e mult sub Iliescu-Roman, dar rămâne în ofensivă fiindcă nu are un adversar capabil să valorifice politic un Miracol precum protestele semnificativ de masive de la 1 Februarie, Ziua Naţională (poate chiar Europeană) a Luptei contra Corupţiei. Rezistenţa presupune organizare, cu atât mai mult cu cât blestematele ordonanţe par a fi doar pilotarea unui vast proiect de refesenizare a României, Ion Iliescu rămânând preşedinte de onoare al partidului al cărui preşedinte domneşte dar nu guvernează, violând original constituţia iorgovană republicană.
Dincolo de Miracol, mişcarea civică, partidele de opoziţie parlamentară şi extraparlamentară trebuie să le mulţumească protestatarilor şi să aplice întreaga experienţă a Convenţiei Democrate de după 1990. După cum vedem, deocamdată, nu se încheagă însă nicio alianţă civică sau convenţie democrată, iar în caz de eşec se va spune că e aici un comportament de… beneficiar al ordonanţelor feseniste, mai toate partidele având penalii lor, iar unele oengeuri hulpave sperând finanţări suplimentare ca să se implice suplimentar contra unei corupţii în exces, revigorate noaptea. Dacă eram la nivelul de dezvoltare al societăţii civile şi al culturii politice din Franţa, am fi avut deja o Convenţie Naţională de Luptă contra Corupţiei, un front ce ar reuni toate organizaţiile civice şi politice dispuse la solidaritate cu oamenii cinstiţi.
Până când EMANAŢIA Revoluţiei Civice – declanşate de Popor la 1 Februarie 2017 precum în 1989 fără asistenţă intelectuală – va fi închegarea unei Convenţii Naţionale de Luptă Permanentă contra Corupţiei, sau cum s-o numi această alianţă civică şi politică, datoria fiecăruia e să ajute România cu ce are.
Şi tare mulţi nu avem decât Facebookul şi Strada!