Pot fura penalii Revoluţia din Februarie 2017? (4)

Download pdf * Camelian Propinatiu – Pot fura penalii Revoluţia din Februarie 2017?

4. Faptele intelectualilor

Auleu! Mânca-ţi-aş laptopul!
” Într-un anume sens, avem rescrierea unui colţ din fenomenologia auto-căutării spiritului, în tentativa sa de a se redescoperi mai bun și, poate, mai aproape de Dumnezeu.”
http://www.valentinstan.com/2017/02/17/frica-si-revolutia-penibililor-cinstiti/

Ortodoxia scriitoricească îşi închipuie a se trezi de tot în credinţa că Dumnezeu lucrează în istorie şi, încă mai abitir, în literatură. Date fiind păcatele noastre, consecinţa este orbitor de evidentă: Revoluţia de Catifea Anticorupţie din Februarie 2017 nu poate duce nicăieri, deoarece România e, privită din drona divină, ca o mumă de şi-a părăsit un copil (Basarabia), abandonându-l nu în război sau pe foamete artificial creată de ocupantul marxist. Iar ca viaţă intelectuală, un Paul Goma nu e nimic p’acilea, în România care pute de români, unde îi judecă drept legionari senili un seismectual ca Mircea Toma pe nişte megaintelectuali supremi, Liiceanu şi Blandiana.
Cu atât mai halucinant e gustat de Popor în cantităţi homeopate un material România Curată, portal anticorupţie, aşa de ambiguu că e preluat şi de Cotidianul Spânului:
https://www.romaniacurata.ro/de-ce-s-a-radicalizat-politica-la-romani/
http://www.cotidianul.ro/de-ce-s-a-radicalizat-politica-la-romani-295421/
Din speculaţiile privind radicalizarea, cititorii înţeleg că marşurile/ protestele lor impresionante nu sunt ale lor, ele au fost organizate de… SRI, din cauză că le-a tăiat Grindeanu din macaroana bugetului la ai lui Coldea! În rest, ar fi nimicuri. Aşa că în Cotidianul, un postac bine instruit, pesemne şi în ţară şi afară, expune didactic tehnic explicaţia fesenist-securistă universală a ce se întâmplă contestatar pe meleag: „Ba eu mă bucur de demonstraţii, că acum vedem clar trădătorii de neam la un loc: Julien, Cosette, Guseth, Iohannis, Macovei, Vlăduţ Medicament Voiculescu, Koevesi, Iacob, Coldea şi ai lui, Tăpălagă şi Rareş Bogdan, toţi uniţi sub un crez: destrămarea României. Oameni cu IQ ceva mai acătării, ca doamna Mungiu, s-au prins că sunt folosiţi. Dar nici ea nu are curaj să vorbească de cei doi elefanţi care au hrănit-o, SOROS şi Gitenstein, şi care au folosit aceiaşi reţetă în Ucraina şi Macedonia, ba chiar şi în USA şi Germania (folosind emigranţii): Bani la fundaţii distrugătoare de ordine de drept, ca prin anarhie ei să poată fura cât pot, chiar dacă distrug statele în care acţionează – Metoda ploşniţa.‟ În timp ce alt postac se închină: „D-na Mungiu, mă bucur că de câteva săptămâni dai semne de înţelepciune. N-aş fi crezut că o să scrieţi vreodată un asemenea articol! Nu vă credeam în stare şi pentru asta vă mulţumesc! E o surpriză mai mult decât plăcută.‟
Şi mai „plăcută‟ va fi surpriza că tenacitatea fesenistă, din păcate deja 28 de ani probată, poate profita de diversitatea intelectuală, de indisciplina revoluţionară reflexivă care exaspera pe Lenin, spre a recuceri cu răbdare masele, judeţ după judeţ, sector după sector, şi a le intoxica că nu penalii noştri fură, ci prin intermediul mişcării civice, alde Soros cu intelectualii critici şi cu toţi imperialiştii capitalismului monopolist de stat global neocolonialist, aflat în ultima fază de descompunere morală începând cu UE!
Ulterior, tăcere. Revoluţia fiind în toiul ei. Exact aceeaşi hermeneutică apărând la ecranacul cu laptop:
„De ceva vreme, mii de români indignați se perindă prin Piaţa Victoriei sau prin alte cotloane tumultoase ale istoriei urbane a naţiei, pentru a protesta împotriva PSD! Motivul lor? Îi urăsc pe pesedei și sunt nemulțumiți că alţii, mult mai numeroși la urne, decât în stradă, îi iubesc, într-atât, încât au votat suficient cu ei, pentru a-i aduce la guvernare! Motivul real? Securitatea lui Ceaușescu, propulsorul de bază al regimului inept Iohannis, i-a scos în lume, pentru a răsturna guvernul, dându-le impresia că sunt de capul lor!
http://www.valentinstan.com/2017/02/17/frica-si-revolutia-penibililor-cinstiti/

Cum e şi firesc în Epoca Wash de după 2011, postromânismul merge cu grăbire spre un hiperpostromânism lichidatorist în ce priveşte absolut toate particularităţile identitare.
Pe net, editorialişti şi postaci, oameni nu proşti, nu inculţi, nu mai atacă azi doar xenofobia, ci şi naţionalismul, ba chiar, aici e noutatea, până şi – explicit – patriotismul ca patriotism! Au fost instruiţi şi convinşi euristic că patriotismul e deosebit de periculos, mai ales la români, că prin el se face manipulare. Numai globalismul e neutru ca o Coca Cola.
Totuşi, vai, suntem vecini cu două ţări care au teritorii ocupate: Republica Moldova şi Ucraina. Avem noi curajul să le recomandăm, ca intelectuali paşnici globalişti, să capituleze, să se lase de naţionalism, că şi-aşa în postmodernitate permeabilitatea frontierelor vine de la sine?
Iar la noi, accepţia pentru naţionalist e din ce în ce mai urâtă azi, una de nazist fascist legionar xenofob antimultinaţionale! Or, nu există vreo mare dezbatere în RO, RR şi DRO, care să fi argumentat şi hotărât dezarmarea sufletească totală a Neamului Românesc!
Naţionalismul, recent propus a fi interzis în şcoli, nici măcar nu e limpede definit:
http://www.activenews.ro/stiri-educatie/Ministerul-Educatiei-vrea-ca-Istoria-predata-copiilor-sa-formeze-%E2%80%9Emecanisme-intelectuale-care-sa-previna-orice-forme-de-nationalism-.-%C8%8An-plus-profesorii-nu-mai-sunt-obligati-sa-predea-si-operele-scriitorilor-clasici-ai-literaturii-romane-140538
Sfat pe întunerec: e posibil ca nu Ungaria, ci alţii mai mari să se bucure dacă am avea un Kosovo în Ardeal!
E adevărat, avem Casandre care urlă de groaza a o groază de scenarii şi apoi ne spun pe cine să votăm. Cum a fost imediat după sfârtecarea pantalonilor unionistului George Simion în 22 octombrie 2016, exact unde s-a instalat apoi Protestul Rezist:
https://www.dcnews.ro/marele-plan-transilvania-independenta-restul-romania-federala_519981.html
Dealtfel, dezinteresul elitelor pentru Basarabia a jucat permanent ca o contestare a României Regale Mari, ceea ce a slăbit şi Ardealul în postromânism: http://propinatiu.ro/carti
Chiar fără de Muzeu Naţional de Istorie activ, nici Muzeu al Literaturii, nici TVR Cultural, de încurajat istoricii şi bestsellarii noştri să opună ceva la Corvinus Library – Hungarian History, care are deja o superioritate paralizantă in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940: http://www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm
Pentru că şi la 2017 sau 2018 e greu de contestat diagnosticul Iorga: România e o ţară pândită! Şi atunci, e cam iresponsabil a distruge orice frântură de naţionalism, cum s-a întâmplat cu „desfiinţarea“ recentă, în bloc, necitit, a apelului Academiei Române, cu îngrijorări cu tot, sau cu declararea subtilă a jenei de Tricolor, dacă e să-l facem viu în Piaţa Victoriei.

Din păcate, cuplul Dragnea-Grindeanu e mult sub Iliescu-Roman, dar rămâne în ofensivă fiindcă nu are un adversar capabil să valorifice politic, adică organizându-se, un Miracol precum protestele semnificativ de masive ocazionate de nesimţirea Corupţiei.
Ideal e ca mişcarea civică şi partidele de opoziţie (parlamentară şi extraparlamentară) să aplice întreaga experienţă a Convenţiei Democrate de după 1990.
După cum vedem, deocamdată, nu se încheagă însă nicio alianţă civică sau convenţie democrată, iar în caz de eşec se va spune că e aici un comportament de… beneficiar al ordonanţelor feseniste, mai toate partidele având penalii lor, iar unele oengeuri hulpave sperând finanţări suplimentare ca să se implice suplimentar contra unei corupţii în exces, revigorate noaptea. Dacă eram la nivelul de dezvoltare al societăţii civile şi al culturii politice din Franţa, am fi avut deja o Convenţie Naţională de Luptă contra Corupţiei, un front ce ar reuni toate organizaţiile civice şi politice dispuse la solidaritate cu oamenii cinstiţi:
http://jurnalul.ro/jurnalul-national/jurnalul-national/alianta-civica-nucleul-societatii-civile-din-romania-558977.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Conven%C8%9Bia_Democrat%C4%83_Rom%C3%A2n%C4%83

Keep Calm and Carry On. Vreo două luni au trecut de la elicopterizarea Ceauşeştilor până la fixarea Proclamaţiei de la Timişoara. Cum evoluează Proclamaţia Revoluţiei Anticorupţie de la 5 la 9 februarie: http://adevarul.ro/locale/timisoara/o-noua-proclamatie-timisoara-lansata-fata-40000-oameni-punctul-8-penali-demnitati-publice-1_589652b95ab6550cb8223f33/index.html
https://www.facebook.com/notes/corup%C8%9Bia-ucide/proclama%C8%9Bia-rom%C3%A2nia-2017/584231948432381
https://www.agerpres.ro/politica/2017/02/07/nicusor-dan-usr-sustine-proclamatia-romania-2017-lansata-de-initiativa-timisoara-si-coruptia-ucide-20-47-50

Avem semne rele că nu prea are cine continua documentul şi solidaritatea afirmate la Timişoara. În loc de veşti despre afilieri numeroase, găsim pe Fbk următoarele precizări:
„Iniţiativa Timişoara e un grup informal ce cuprinde un număr de organizaţii neguvernamentale: asociaţii, fundaţii, sindicate. Deocamdată nu există o conducere formală, ideile şi solicitările declarate în public fiind exprimate în urma unui acord colegial.
Nu suntem constituiţi legal, e o asociere ad-hoc, generată de evenimentele din stradă. Printre organizaţiile fondatoare sunt : OSUT (Organizaţia Studenţilor din Universitatea Timişoara), SPICC, Asociaţia Handicapaţilor Locomotori, Yacht Club Timişoara, Activ Civic etc.‟
„Nu există vreun document care să se numească Proclamaţia de la Timişoara 2017 . A fost o confuzie generată de presă. Documentul nostru lansat pe 4 februarie se numeşte Iniţiativa Timişoara şi este structurat în 8 puncte.‟
Proclamaţia România 2017 lansat în spaţiul public pe 8 februarie este un document care a plecat de la Iniţiativa noastră, discutat cu cei care administrează protestele din Timişoara, reuniţi sub numele de Timişoara civică, precum şi cu organizaţiile Corupţia ucide şi Uniţi Salvăm (Bucureşti şi Cluj). Am încercat în acest document să cuprindem esenţa mesajelor exprimate în protestele mulţimii care au manifestat în toată ţara.‟
https://sites.google.com/view/proclamatiaromania2017

De fapt, mişcarea civică în anii fesenişti era orientată spre ţeluri politice, spre marea opţiune – ori democraţie occidentală, ori comunism cu bot uman perestroikist. Era însufleţită de idealism, iar finanţarea nu prea conta. (Că au fost şi intelectuali deştepţi care s-au orientat repede să miroasă cam cine e Stăpânul cel Nou, e altă poveste.)
Acum, avem o adunătură de oengeuri şi de grupări formate în jurul unor proiecte, care par migăloase, că nu-ţi dă nimeni bani să te ocupi de… revoluţii, şi e greu de crezut că experţii angrenaţi în domenii cu rezultat cert îşi vor asuma şi sarcini cu rezultate greu măsurabile, de-a dreptul politice.
Dacă recitim Junimea şi junimismul, ce ne frapează nostalgic din monografia lui Zigu Ornea e că tocmai societăţi boiereşti ca Junimea ne lipsesc azi, adică finanţarea să fie din averile membrilor, noroc care azi nu prea se întâmplă, de aceea au penalii şi superioritate de mobilitate a focului în bătălia navală pe care o duc cu o societate civilă încremenită în diferite proiecte. Din nefericire, ca să continue Revoluţia de Catifea din Februarie, dincolo de piscul din 5 februarie, mişcarea civică este, funcţional, tot atât de atomizată precât sub ceauşism! Fiecare cu pagina sa!
În plus, sistemul oengist păcătuieşte de mult prin misterul non-comunicării că nu-şi declară limpede scopurile, sponsorii, eşecele şi succesurile, încât pentru multă populaţie fundaţiile astea „nu e bune decât de protecţia maidanezilor‟ şi urşilor de mănâncă copii sau pensionari. Nu-i e clar la Popor nici cu banii lui Soros ce s-o învârtit 20-30 de ani, chiar există şi un fel de milă, că i-or fi păpat şmecherii dolarii, cum ţărăniştii lirele naivului de Ion Raţiu!

Lasă că nici măcar afurisita de presă nu ştie multe!
În 04.07.2013, generosul filantrop, citim, s-a retras din RO după investiţii de 200 milioane dolari: http://www.altreileasector.ro/soros-se-retrage-din-romania-dupa-investitii-de-200-de-milioane-de-dolari/
Iară în 16.02.2017, demersul de a informa este reiterat despre numai 160 milioane dolari:
https://www.newmoney.ro/fundatia-lui-soros-isi-inchide-portile-romania-25-de-ani-finantat-proiecte-de-160-de-milioane-de-dolari/
Adevărata problemă e însă non-pluralismul că Soros n-are concurenţă! Miliardarii români neştiind filantropie, bagă banii cocalar în merţane sau între silicoanele dansatoarelor. Ei au serioase nevoi educaţionale, trebuie învăţaţi prin taxe pe lux să plagieze în materie de filantropie şi caritate pe omologii lor occidentali, iar presiunea nu poate fi pusă pe ei decât de o federaţie a tuturor oengeurilor respectabile de să simţim şi noi c-avem mişcare civică!
Culmea e că sumele jucate la loteria civică sunt oricum derizorii:
„În România sectorul neguvernamental este preponderent susținut din fondurile guvernamentale ale guvernelor altor țări sau, la o scală mult mai mică, de filantropi români și străini care au decis ca o parte din propriile câștiguri să o întoarcă spre rezolvarea nevoilor comunității apreciind că ONG fac o treabă de calitate cu dedicație și răbdare. Și în România există programe de finanțare din Bugetul de stat pentru sectorul neguvernamental dar amploarea acestora (și ca atare și eficiența) au scăzut mult în ultimii ani, pe măsură ce erau alocate României fondurile structurale.‟
„Suma totală alocată în ultimii ani pentru granturi a fost în scădere, până la data de 1 septembrie 2016 înregistrând valoarea de 189.878.827 lei. Cea mai mare alocare financiară din ultimii 4 ani a fost înregistrată în anul 2014, cu o valoare totală de 224.837.100 lei, echivalentul a 50.525.191 euro. În exercițiul financiar al Uniunii Europene 2014-2020 suma totală ce poate fi accesată de către organizațiile neguvernamentale este de 732.025.000 euro.‟
http://dialogcivic.gov.ro/surse-publice-de-finantare/#null
Care junimişti ar privi chiorâş la poetul naţionalist xenofob Eminescu, protolegionar şi insaţiabil pornograf azi, obiectând de la un timp, numai către Maiorescu, că dacă un particuler, fie el şi evreu ungur, bagă mai mult în oengeuri decât statul român, fireşte că e posibil ca şi Direcţia Nouă în cultura românească liberă de după 1989 să sosească „pe sârrrmă‟ de la CEU Budapest sau din câte ceva similar, dintr-un cub de oţel şi sticlă din universul îndepărtat, generând decizii inadecvate şi un sentiment tulburel ameţitor de Weltschmerţan, care prin hârtoapele di pi la noi devine de-a dreptul postromânism.

Şi iar te gândeşti că cine supravieţuieşte prin proiecte dependente de guvern nu va adopta Proclamaţia România 2017, să intre pe listele negre întocmite de atâtea instituţii de forţă inteligente! Practic, vasăzică, e greu de conceput alianţa câtorva oengeuri semnificative care să ducă Revoluţia de Catifea din Februarie mai departe de Protestul Rezist. Iar partidele care susţin că primarii lor n-ar fi profitat de Ordonanţa 13 n-au la ce ciot să se lipească pentru a forma noua Convenţie Democrată, anume Frontul Naţional Anticorupţie.
Poate că însuşi conţinutul Proclamaţiei deranjează, pot exista tensiuni între componenta civică şi cea politică a Frontului Naţional Anticorupţie, ca emanaţie a Revoluţiei din Februarie, emanaţie cam avortată încă de la primele diviziuni ale ovulului fecundat într-o vuvuzea.
Politicienii Rezist, protestatarule, şi-ar dori ca protestele să ducă la demisii echivalente cu schimbarea rezultatelor alegerilor din 11 decembrie, deşi nu sunt siguri că au cu ce partide şi cu ce nechezoli politicieni să câştige alegerile anticipate. Însăşi combaterea corupţiei e atunci secundară, protestatarule: „A căzut sau nu guvernul Grindeanu? Am pus sau nu PSD pe o linie de conduită corectă?! Nu! Hai, pa! Proclamaţia fâsului! Făcută de toţi şmecherii şi îmbrăţişată de lumea de bună credinţă, care numai pentru a-şi păstra speranţa vie, e capabilă să semneze orice.‟ „Ai măcar vaga impresie că ai schimbat ceva? Îmi pare rău să îţi dau vestea asta proastă, dar nu, n-ai schimbat nimic. N-ai schimbat nimic pentru că nu ai fost un protestatar, ci încă un participant la carnaval.‟
Cât despre ce cred amatorii că e lupta politică cu profesioniştii s-ar închina regretatul Brucan:
„Unde ați văzut voi în lumea asta protest spontan organizat? Nu pricepeți că e contraproductiv şi dați dreptate puterii, care asta spune de la bun început, că protestul e organizat? Sau nu vreți să pricepeți?‟

Totuşi, este Revoluţie şi în zece ani îşi va arăta roadele chiar dacă i se va opune monolitul PSD-ALDE-UDMR şi chiar dacă o bună parte din oengişti sau politicieni, corupându-se la bani mulţi, vor începe cu fineţe strangularea ei în lanţul de mătase al trecerii sub tăcere, ca pe o obiecţie incomodă la ce ai tu mai scump în iluzia despre valorile părerii tale despre tine însuţi ca ins. Totul după ce totul va fi pişat, mânjit şi răstălmăcit de cei cu portavocile infinit mai tari în cost decât vuvuzeaua.
Deja românilor de peste Prut, un tovarăş forumist lămureşte aşa ce e pe-aci:
„Un mare protest manipulat de KGB-ul Român (securitatea şi DNA) împreună cu Soros şi multinaţionalele sub pretextul luptei cu corupţia, dar în realitate vânătoarea de oameni politici care nu sunt de acord cu jăcmănirea Românie de păduri, resurse naturale etc. România e un câmp tactic a UE şi nu vrea politica de industrializare a ţării. Vrea o ţeară slabă din contul căreia să profite ţări ca Germania, Austria, Olanda şi alte ţări dezvoltate (de categoria I).‟

O vorbă bună despre Revoluţia Anticorupţie îşi îngăduie Ruxandra Cesereanu, cu riscul s-o beştelească soroşistul-rău Mircea Toma drept legionară, ca pe Ana Blandiana şi Gabriel Liiceanu:
„Nu e de mirare că formula protestatarilor din stradă (și de pe Facebook) a fost și este REZIST. E un cuvânt, care în istoria noastră recentă vine dintr-o moștenire anume: rezistența din munți.‟ Rezistenţa în munţi e incorect postromâneşte să fie evocată, fiindcă trimite gândul la Ogoranu, al cărui cult este interzis de Antonescu şi l-ar fi interzis şi Antonescu.
Fraţilor, nu există rezistenţă fără organizare, fără valorificarea experienţei anti-FSN anti-Iliescu acumulate de Alianţa Civică şi de Convenţia Democrată!
S-ar zice că tineretul e rebarbativ la Proclamaţii, la deschiderea Balconului (Piaţa n-are lideri, suntem oameni liberi), dar poate fi dirijat prin Facebook. Or, Revoluţia Twitter din Basarabia, 6-7 aprilie 2009, s-a sfârşit de tot tragic, cu Dodonizarea din 2016.
https://www.newmoney.ro/de-ce-protestele-de-strada-organizate-prin-retelele-sociale-isi-pierd-rapid-din-intensitate/
După ce va termina răfuiala cu Academia naţionalist pesedistă ceauşistă, fără a-i citi cele 4 volume ale Strategiei pe 20 de ani, presa se va întoarce la vechile teme şi la resursele tabloide, iar feseniştii au învăţat că pisica cu clopoţei nu prinde şoareci, deci se vor feri să mai fure ostentativ făţiş, de să dea ocaziunea adversarului să se adune şi să se organizeze.
Lupta Anticorupţie cere o lungă încleştare juridică, iar specialiştii nu se vor băga la riscuri nici măcar plătiţi gras, pe când pubintelectualii vor cocheta cu hashtagul #Rezist în scop autopublicitar, – s-auzim de ei că mai scriu, vine Bookfestul, vine vacanţa!
Revoluţia Anticorupţie, cu rezistenţă cu tot, s-a cam încheiat odată cu salvarea guvernului Grindeanu de monolitul PSD-ALDE-UDMR..

Don Quijote în Est ştia despre Revoluţia Anticorupţie că intelectualii nu vor obosi, dar se vor lua la ceartă.
Rocinante roade nişte coceni în grajdul fără canalizare.
Satul virtual nu şade degeaba. El stă şi se uită, bârfeşte.
A activa în cadrul unui Front Naţional Anticorupţie dispersează şansele oportuniştilor de a apuca ceva. Lupta anticorupţie e mai rentabilă pentru şmecher ca lup singuratic: fă-te că te lupţi! Dacă chiar distrugi corupţia, fraiere, când o să mai ai timp de moşia ta, de vinurile şi delicatesele pe care le meriţi?
Multă lehamite va genera suspiciunea că Megagloata cu luminiţe a sensibilizat Occidentul asupra justeţei luptei anticorupţie din România şi că cine e mai deştept băiat deja se orientează acum spre elaborarea de proiecte adecvate, cărora li s-a ridicat expectanţa de finanţare externă, ba chiar de la guvern sau de la entităţi interne mai generoase.
E de semnalat totuşi că trezesc invidie şi ostilitate acele etalări de corectitudine despre care se ştie că au avut utilitate în dezvoltarea personală.
De pildă, aici, insistenţa că PSD, cu babele lui de la Cotroceni, nu e corupt, ci legionar filohitlerist (ceea ce pentru duşmani sună diplomatic cam aşa: occidentali, ajutoare sau invitaţii! săriţi, sunt un luptător antifascist!). Cititorii aşteaptă de la intelectualii critici nişte idei organizatorice în lupta anticorupţie, „soluţii“, nu repetarea încremenirii în proiect de la alegeri, cum că prioritatea e nu combaterea populismului penalilor, ci a ne ocupa de iepurii naţionalişti, de nazismul antisoroşist:
http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/un-admirator-al-lui-adolf-hitler-la-camera-deputatilor-1453738
http://www.ziare.com/politica/ambasador/sunt-sluga-lui-soros-1438397

Dragi tovarăşi, viaţa demonstrează că treptat-treptat, prin acumulări cantitative homeopatice de venin, se ajunge filosofic la obişnuitul dispreţ al Autoelitei pentru masile largi populare: asta nu e revoluţie, băi tâmpiţilor, fiindcă Dragnea nu e Ceauşescu, iar Jandarmeria jos pălăria nu se compară cu trupele lui Milea Postelnicu şi Vlad gata de masacru! De aceea, nu e nevoie de nicio organizare, e suficient „să-i ţinem sub lupă‟ pe marii elefanţi penali, concret fiecare cetăţean onest are datoria de a citi ce mai scriu bloggerii civici, iar când îşi vor strânge contribuţiile într-o carte, să o achiziţioneze odată cu bestsellerurile dlui Boia, cu adevărat instructive, nu ca elucubraţiile ridicole ale, ptiu, academicianului Ioan-Aurel Pop, iniţiator de apel naţional-comunist în contextul protestelor contra Ordonanţei 13, respins necitit ca şi Strategia României în 4 volume.
Teza că aia era revoluţie, fiindcă avea ca adversar pe Ceauşescu şi tancurile, iar asta nu e fiindcă are în faţă pe Dragnea şi şmecheriile, absolvă oengeurile şi intelectualii de la datoria de a organiza Rezistenţa.
Nu e filosofică ci neroadă presupunerea că de fiecare dată când monolitul PSD-ALDE-UDMR va mai face măgării, la indicativul #rezist ies în stradă automat de la sine, c-aşa sunt ei revoluţionari, 1 milion de cetăţeni, iar pubintelectualii se vor lăuda că sunt ai lor.
(Încă şi mai grozavă e făloşenia că mai toată lumea o ieşit în 1-5 februarie pentru că a citit unele editoriale sau unele apeluri Fbk!)

Nu numai că nu a fost adoptată de oengeurile mişcării civice şi de opoziţia politică Noua Proclamaţie de la Timişoara, fie şi sub altă denumire, cu un conţinut avizat de mari jurişti.
N-au apărut nici măcar uşoare urme de tendinţe de a crea vreo emanaţie a acestei Revoluţii de Catifea din luminosul Februarie 2017.
Nimeni nu vrea s-o fure, domnule!

Mişcarea civică nu mai are idealismul din 1990. E sub demnitatea unor oengeuri cu vechime milenară să preia iniţiativele unor adolescenţi. Resuscitarea Proclamaţiei de la Timişoara pare să fi eşuat. Apariţia unei noi Alianţe Civice e improbabilă la actori nărăviţi la finanţare pentru voluntariat!!! Iar construcţia unei Convenţii Democrate cu politicieni insuficient de clar deosebiţi de ai monolitului PSD-ALDE-UDMR pare o utopie.
Cică filosofic e suficient, după ce am băgat frica în ei, să stăm cu lupa de blogger pe infuzorii corupţiei! C-o fi, c-o păţi… Şi nu ca să dăm „soluţii‟, ci doar bipuri de alarmă.

Dar pentru un tineret care nu prea mai vrea să emigreze sunt în joc justiţia, libertatea şi RO- UE-NATO. Compromisul cu tabăra corupţilor a devenit intolerabil.
Eşti cu hoţii? Afară de pe lista mea de Friends!
Această radicalizare a jocului social e principala cucerire a Revoluţiei. În rest, mai mult Literatură decât Istorie. Despre tineretul idealist.