Muzeul Literaturii Române si încremenirea în proiect

Sub pretext rezonabil, bine mediatizat sau mai degrabă pe furiş, cum ar fi o reproiectare pietonală, cu clientelă politică de pasaje subterane lacom constructoare, nu e infezabil proiectul ca statuia lui Eminescu de la Ateneu să fie expediată înapoi la Mănăstirea Pasărea, drept monument funerar reprezentativ pentru sculptorul Gheorghe Anghel. După cum, la cererea insistentă a botoşănenilor, bucureştenii ar putea expedia curând la Ipoteşti cadavrul lui Eminescu, Poetul Naţional, cu tot cu debara. Căci pe când pubintelectualii noştri se lupta mai mult cu BOR, să nu ridice Catedrala Mântuirii Neamului, pare că nu-i mai ajută politic Dumnezeu şi e tot mai greu de găsit ambasadori americani pentru o capitală care se comporta ca şi cum ar fi incultă:

Capitala are 21 cititori de carte

La Budapesta sau la Moscova, ar fi cerut sute de mii de cititori două demisii: primarul Oprescu şi academicianul Manolescu, deoarece nu au pregătit opinia publică pentru găsirea din vreme a unei soluţii. Iar Muzeul Literaturii Române să se mute din Bucureşti în orice municipiu care se oferă să-l găzduiască! (Amintindu-ne de incendierea BCU în 23 decembrie 1989, sub Iliescu, când iarăşi a fost redus patrimoniul, inclusiv cel eminescian.)

În postromânism, sub privirile batjocoritoare ale străinilor, sunt intim legate înjosirea imobiliară a literaturii române (istoricul sediu USR pierdut!) şi groaznicul colaps demografic, reducerea postmodernistă a Amorului eminescian la sexul protejat. Dacă Gâdea şi cu Spânu sunt azi mai importanţi decât Patapievici şi Cărtărescu, tocmai nimicirea mitului Poetului Naţional prin demersul Dilema 265 din 5 martie 1998, pesemne ca să intre numai bestsellarii în curricula, a îndepartat masile largi populare şi a dus la insularizare plapânda noastra viata intelectuala civică.

Nu prea mai avem decât diplomectuali, de regula cu psihologia refuzatului la export cum ca nenorocul sorţii sale e că s-a născut în RO. Directiva Moarte intelectualilor! şi-a atins scopul. Nu scriitorii vii, cu visuri bestsellare, se bat pentru Muzeul Literaturii Române în postromânism, ci politicienii:

Gigel Stirbu

Sorin Roşca-Stănescu

Deşi Muzeul Literaturii Române are la temelie opera eminesciană, aici se află manuscrisele lui Eminescu.